Wystrój małej restauracji – pomysły na przytulną aranżację małego lokalu

Strefa wiedzy

Twoim marzeniem od dawna jest prowadzenie niewielkiej, przytulnej restauracji – miejsca, do którego ktoś już raz zawita, z przyjemnością będzie powracał? Pomysł na własny, mały lokal gastronomiczny pomoże sprawdzić Ci się w tej niełatwej branży, a być może będzie wstępem do kariery lokalnego restauratora. W pierwszej kolejności pomyśl o menu – czym będziesz częstować gości i skąd będziesz czerpać wysokiej jakości produkty. Gdy już jadłospis będzie ustalony, pomyśl o wystroju małej restauracji. Czego nie może w niej zabraknąć? Jak zaplanować niewielką przestrzeń dla gości?

Wystrój małej restauracji – ma być przytulnie, ale nie ciasno

Organizując przestrzeń lokalu gastronomicznego, musisz pogodzić jej niewielkie rozmiary z biznesplanem. Tylko odpowiednia liczba stolików zapewni Ci obroty na planowanym poziomie. Pamiętaj jednak, że nikt nie lubi delektować się pyszną kuchnią i rozmową z najbliższymi, i jednocześnie czuć na plecach oddech innych gości. Dlatego zadbaj o komfort wszystkich gości. Przy okazji warto zapewnić najlepsze warunki dla większych grup, jak i par odwiedzających Twoją restaurację. Warto wydzielić w niej kilka stref, w której zmieszczą się małe stoliki na dwie osoby, a także stoły dla całych rodzin czy grona przyjaciół. Jeszcze ciekawszy efekt zapewnisz, gdy przynajmniej jedną z tych części przestrzeni będziesz mógł tymczasowo oddzielić od pozostałych. Systemy drzwi przesuwnych będą dobrym rozwiązaniem, gdy w Twojej restauracji zostaną zarezerwowane stoliki na urodziny – jubilat i jego goście będą mogli poczuć się jak w prawdziwej sali VIP-ów.

W zależności od rodzaju kuchni, wystrój małej restauracji będzie się różnił. Nigdy jednak nie może być on przytłaczająco elegancki, odstraszający gości zaglądających z ulicy, ani zbyt surowy, choćbyś planował serwować dziczyznę i rosół. Odpowiednie obrusy, wygodne krzesła, oświetlenie i kwiaty lub stroik na stolikach pomogą zbudować atmosferę, do której goście będą tęsknić tuż po wyjściu z Twojej restauracji.

Wystrój małej restauracji – diabeł tkwi w szczegółach

Chcąc osiągnąć sukces, musisz pamiętać o najdrobniejszych szczegółach. Idealny porządek to podstawa lokalu gastronomicznego. Dlatego wystrój małej restauracji musi uwzględniać możliwość przeprowadzania szybkiego codziennego sprzątania oraz cotygodniowych gruntownych porządków. Musi też zapewniać bezpieczeństwo gościom oraz obsłudze. Podłoga nie może być śliska, a wieszaki na płaszcze i kurtki muszą stać stabilnie.

Wystrój małej restauracji ogranicza Cię również w zakresie kolorystyki – ta powinna być jasna. Pastelowe kolory przełamane jednym wyrazistym optycznie powiększą przestrzeń, nie będą przytłaczające i pozwolą Twoim gościom odpocząć i prawdziwie się zrelaksować. Sprawdzonym motywem w restauracji – również tej małej – jest drewno. Nawet to w ciemniejszej tonacji zapewni przytulną atmosferę. Powodzenia!

Bądź pierwszy i oceń podstronę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wsyztkie komentarze są moderowane

Wyróżnione posty

Wczytaj więcej
x